Sozvočje svetov XXIII : Glasovi Zemlje I
Sladka melanholija
23. 4. 2024
Narodna galerija, Slavnostna dvorana

19.30
Sara M
üller, Narodna galerija
Sladka melanholija elegičnih krajin


pastedGraphic

20.00
Solist:
Gal Faganel,
violončelo

Tadeja Vulc: novo delo (naročilo KGOSF) / svetovna premiera
Franz Schubert: Sonata za arpeggione (transkripcija za violončelo in godala)
Ture Rangström:
Divertimento elegiaco, suita za godalni orkester

Melodična sonata Franza Schuberta za arpeggione (kitaro z lokom, izumljeno na Dunaju okoli leta 1823 in podobno pozabljeni violi da gamba) je že davno preživela instrument, za katerega je bila napisana, njene čudovite in včasih ljubeznivo melanholične melodije pa so poslušalcem všeč že dve stoletji. Grenko­sladki Divertimento elegiaco švedskega skladatelja Tureja Rangströma, redko izvajano, a presenetljivo delo, polno domiselnosti in značaja, je odličen poklon Schubertovi sonati.
Koncert se bo začel s svetovno premiero nove skladbe, ki jo je za naš orkester napisala cenjena slovenska skladateljica Tadeja Vulc.

Gal FAGANEL je mednarodno uveljavljen in nagrajevan violončelist ter iskan pedagog. Po doktoratu pod mentorstvom Eleonore Schoenfeld na University of Southern California v Los Angelesu je do 2010 nastopal kot violončelist solist v orkestru Phoenix Symphony.
Za tem je deset let, nazadnje kot redni profesor violončela in predstojnik oddelka za godala, poučeval na University of Northern Colorado in bil gost številnih ustanov po svetu. V preteklosti je redno poučeval tudi na University of Southern California in na University of North Texas. Zdaj je profesor violončela na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Faganelovi študenti so uspešni na tekmovanjih in na orkestrskih avdicijah ter delujejo kot izvajalci in učitelji glasbe. Poleg pedagoške predanosti violončelu Faganel uživa v poučevanju komorne glasbe, pogosto pripravlja študente na avdicije, je mentor mladim glasbenikom in vodi karierna izobraževanja in delavnice. Poleg pedagoškega dela nastopa in snema kot solist in komorni glasbenik v ZDA, Evropi in Aziji z vrhunskimi glasbeniki tudi v najuglednejših dvoranah. Je violončelist ansambla Colorado Piano Trio s katerim pogosto izvaja in snema tudi novo glasbo. Faganel se posebej posveča slovenski glasbi za violončelo. Snemal je za mnogo radijskih hiš in založb po svetu. Kritiki Faganela opisujejo kot »violončelista z veliko topline, občutljivega za melodijo, liriko in spevnost«, hvalijo njegov »močni in lepi ton«, »izjemno občutljivo interpretacijo« ter »briljantno virtuoznost in mladostno moč«.

Naslov
Društvo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Glonarjeva ulica 4
SI - 1000 Ljubljana
SLOVENIJA
Jezik
  • Stacks Image 109_7
  • Stacks Image 109_11
  • Stacks Image 109_15
  • Stacks Image 109_23

NASLOV

Društvo KGOSF
Glonarjeva ulica 4
SI-1000 Ljubljana
SLOVENIJA
English

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate s splošnimi pogoji.