Dragi prijatelji Narodne galerije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije,

leta 1977 je ameriška vesoljska agencija NASA izstrelila sondo Voyager, ki je premerila naš sončni sistem in odletela dalje. Na plovilu je tudi zlata avdio­video plošča, na kateri je nabor podob in različ­nih zvokov z Zemlje, tudi glasbe številnih ljudstev našega planeta pod naslovom Glasovi Zemlje – kot nekoč uporabljano sporočilo v steklenici, ki predstavlja človeštvo mogočim inteligentnim bitjem, s katerimi lahko Voyager pride v stik na svoji poti. V duhu združene vizije človeštva smo oblikovali naši sezoni 23 in 24, v katerih po­nujamo široko izbiro glasbe za komorni godalni orkester različnih kultur in glasov kot poklon Zemljini raznolikosti.
To sezono, ki se osredotoča na glasbo po vsej Evropi, uvajamo z ne­katerimi »divjimi odkritji« v glasbi Franza Ksaverja Richterja, Uroša Kreka in Mendelssohnove nadarjene starejše sestre Fanny Hensel. Nato nadaljujemo z glasbo različnih stoletij, od Suka, Debussyja, Schuberta, Händla, Joliveta, Roussela, Locatellija, Lili Boulanger, Bantocka, Rangströma do vrhunca z Bartókovim mojstrskim Divertimentom. Vključene so tudi svetovne premiere - na novo naroče­ne skladbe slovenske skladateljice Tadeje Vulc in treh novih mini­atur nadarjenih študentov ljubljanske Akademije za glasbo.
Na našem popotovanju se nam bodo v tem Sozvočju svetov pri­družili naši odlični solisti, med njimi svetovno priznana violinistka Lana Trotovšek, priljubljena flavtistka Eva­ Nina Kozmus, izjemni čelist Gal Faganel in zmagovalec našega drugega Tekmovanja mla­dih solistov. Zadnji koncert predstavlja izvrstne člane našega an­sambla s čudovitim baročnim programom.
Tudi letos se bodo spremljajoča predavanja kustosov nanašala na vsebine koncertnih večerov. Tjaša Debeljak Duranović bo pred­stavila človeka in njegova divja odkritja. Michel Mohor nas bo z glasovi mladosti popeljal v podobe mladosti iz obdobja realizma in impresionizma. Pariško obdobje kiparja Ivana Zajca nam bo v okviru tretjega večera predstavila Mateja Breščak. O likovni govori­ci nižavij Vincenta Van Gogha in višavij Ivana Groharja bo govoril Andrej Smrekar. Sara Müller bo spregovorila o sladki melanholiji elegičnih krajin romantičnega občutenja. S Katro Meke pa se bomo podali na baročno potovanje.
Upamo, da se Vas bo raziskovanje bogastva glasbene in umetnostne raznolikosti našega planeta dotaknilo in Vas navdihnilo!

Barbara Jaki
direktorica, Narodna galerija

Steven Loy
umetniški vodja, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije

Naslov
Društvo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Glonarjeva ulica 4
SI - 1000 Ljubljana
SLOVENIJA
Jezik
  • Stacks Image 109_7
  • Stacks Image 109_11
  • Stacks Image 109_15
  • Stacks Image 109_23

NASLOV

Društvo KGOSF
Glonarjeva ulica 4
SI-1000 Ljubljana
SLOVENIJA
English

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate s splošnimi pogoji.