Dragi prijatelji Narodne galerije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije!

Okrogle številke nas navadno navedejo k razmisleku o minulih dosežkih in o obetih za prihodnost, ki nas morda navda z malce ponosa. V tem duhu smo oblikovali jubilejno sezono Sozvočja svetov, ki tako dopolnjuje dvajset let posredovanja odlične glasbe, uglašene z likovno umetnostjo.

Letošnjo sezono nadaljujemo s tretjim in zadnjim delom serije Slike z razstave, v kateri smo izbrali tudi nekaj skladb, ki so jih navdihnile določene umetnine iz zbirk Narodne galerije. Izbor skladb v letošnjem programu utrjuje našo zavezanost predstavljanju priljubljenih klasičnih del v novih in zanimivih tematskih spregah skupaj z vznemirljivimi, a manj znanimi deli v sporedih, ponujenih poslušalcem v užitek, tolažbo in razvedrilo, predvsem pa v navdih. Čeprav kaže, da je pred nami leto fizične distance in zamaskiranosti v javnosti, kar utegne previdnejše poslušalce zadržati doma, smo trdno prepričani, da nam glasba in umetnost dajeta nekaj, za kar je vredno živeti.

Poslušali bomo mojstrovine Johanna Sebastiana Bacha, Antonina Dvořáka, Maura Giulianija, Luigija Boccherinija, Carla Nielsena, Clauda Debussyja, Antona Weberna, Samuela Barberja, Franka Bridgea, Lucijana Marije Škerjanca in – se ve – Ludwiga van Beethovna, ki tudi obhaja okrogel, a precej višji jubilej – 250. obletnico rojstva. S prvim letošnjim koncertom bomo obeležili tako prvi koncert našega abonmaja Sozvočje svetov kot slovensko umetnost, pozneje v sezoni pa bomo premierno izvedli novi deli Nane Forte in Črta Sojarja Voglarja.

Nadaljevali bomo tudi s predstavljanjem skladb obetavnih talentov s katedre za kompozicijo Glasbene akademije v Ljubljani, ki jih navdihujejo umetnine v zbirki Narodne galerije in jih odslej imenujemo "Glasbene miniature". V jubilejni sezoni smo angažirali odlične slovenske soliste, kot so harfistka Mojca Zlobko Vajgl, violinist Domen Lorenz, duo Claripiano in kitarist Izidor Erazem Grafenauer, poleg njih pa še mladega romunskega oboista Sorina Cruduja.

Predavanja tokrat obravnavajo načine doživljanja sveta, kot so izraženi v umetniških stvaritvah. Tako bo ob glasbenih sanjarijah, sanjarjenju in preroških sanjah Gojko Zupan govoril o delih Zorana Mušiča, v katerih vidi premostitve med sanjami in stvarnostjo, Barbara Jaki bo predstavila pomembnejša dela slovenskih slikarjev Beethovnovih sodobnikov, Andrej Smrekar bo spregovoril o liričnosti v likovni umetnosti za uvod v večer lirične kanconete, suite in koncerta; Michel Mohor bo predstavil nekaj pomembnih intimističnih podob v slovenski tradiciji ob Chopinovih in Dvořákovih nokturnih, fandango pa je iztočnica za razpravo Mateje Breščak o gibanju kot izzivu za slovenske kiparje.

Veselimo se srečanja z vami!

Steven Loy, umetniški vodja, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Barbara Jaki, direktorica, Narodna galerija

Naslov
Društvo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Glonarjeva ulica 4
SI - 1000 Ljubljana
SLOVENIJA
Jezik
  • Stacks Image 109_7
  • Stacks Image 109_11
  • Stacks Image 109_15

NASLOV

Društvo KGOSF
Glonarjeva ulica 4
SI-1000 Ljubljana
SLOVENIJA

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate s splošnimi pogoji.