Festival Maribor 2020

25. 9. 2020 - Festival Maribor, Dvorana Union
Program: W. A. Mozart: Divertimento v F-duru, K. 138

Anders Lind: Godalni orkester nadzorovane napetosti, delo za orkester in pametne telefone
* * * * *
Mieczyslaw Weinberg: Komorna simfonija št. 1, op. 145

Dirigent: Steven Loy
Anders Lind: analogni sintetizatorji

Dobro uglašeno sodelovanje tehnologije in človeka je izziv, s katerim se bolj ali manj uspešno nepretrgoma ukvarjamo. Švedski skladatelj in zvočni umetnik Anders Lind je s svojim izjemnim čutom za pravo razmerje in sinergijo obeh svetov naše sodobnosti – realnega, akustičnega ter virtualnega, elektronskega – zgradil most, ki ni le eleganten, temveč tudi zveni čudovito.

V takšnem duhu je nastal Lindov projekt
Orkester mobilnih telefonov – ad hoc orkester posameznikov, ki načeloma niso glasbeniki, pač pa njihovi pametni telefoni služijo kot inštrumenti. Za sodelovanje ni potrebno predhodno glasbeno znanje, dovolj je dobršna mera radovednosti, nekaj zbranosti ter obilje veselja do skupnega muziciranja. Pri tem orkestru lahko torej sodeluje skoraj vsak; poleg omenjenih vrlin je treba prinesti s seboj še (napolnjeni) pametni telefon, odpreti aplikacijo, ki jo je Lind ustvaril za ta projekt (Mobilephoneorchestra.com), in se udeležiti vaje s skladateljem. Na vaji se bomo naučili izvajati skladbo s pomočjo aplikacije, ki vsebuje animirani notni sistem s šestimi barvnimi polji in z nezapletenimi navodili za izvedbo.

Lind s projektom doseže na prvi pogled nepovezana cilja: demokratizira izvajanje sodobne orkestrske umetniške glasbe ter razvija nove glasbene možnosti za izvajanje sodobne umetniške glasbe z elektronskimi zvoki. Rezultat je zlitje elektronskih zvokov in akustične glasbe godalnega orkestra – v našem primeru izjemnega
Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom Stevena Loya – ter skupno muziciranje orkestra poslušalcev in akademske zasedbe. Lind je projekt že večkrat uspešno predstavil na različnih koncih sveta in v različnih družbenih skupinah aktivnih poslušalcev. Posebej za Festival Maribor 2020 je skladatelj ustvaril novo delo. Če ste doslej mislili, da nikdar ne boste sodelovali pri profesionalni izvedbi nove skladbe sodobnega skladatelja, in to na uglednem glasbenem festivalu, potem je napočil čas za izziv. Pridružite se nam!

Tudi drugi del koncertnega večera nam bo prinesel nekaj nevsakdanjega. Glasbeniki nam bodo predstavili utrinek iz spregledanega opusa Mieczysława Weinberga, leta 1919 rojenega poljsko-judovskega skladatelja, ki je večino življenja preživel v Rusiji. Weinberg je postal sinonim za zgodovinsko nepravičnost. Skladatelja, ki za časa življenja ni bil deležen zaslužene časti, danes postavljajo ob bok Sergeju Prokofjevu in Dmitriju Šostakoviču ter ga razglašajo za enega največjih ruskih skladateljev vseh časov.

Naj nas ta nenavadni večer spomni, da se ne le lepota, temveč tudi odkritje novega nahaja v očeh (ali ušesih) opazovalca (ali poslušalca) – oboje namreč lahko najdemo tudi v preteklosti. Potrebna je zgolj radovednost!
Sidebar

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate s splošnimi pogoji.