Odsevi Tartinija - Bernardo Brizani, violončelo

16. 6. 2020 - Festival Ljubljana, preddverje Križank

Program:


G. Tartini:
Sinfonia v G - duru

J. Haydn: Koncert za violončelo št. 1 v C - duru, H. 7b/1

G. Tartini: Sinfonia v A - duru

U. Krek: Sonatina za godala

G. Tartini: Sinfonia v D - duru


NAKUP VSTOPNICEViolončelist Bernardo Brizani je znana glasbena osebnost Ljubljana Festivala. Na Akademijo za glasbo v Ljubljani je bil sprejet pri petnajstih letih zaradi izredne glasbene nadarjenosti, v istem obdobju je končal šestletni študij na Konservatoriju za glasbo v Fiesolah. Študij je opravil tudi na uglednih evropskih akademijah pri slavnih profesorjih violončela, kot so Igor Škerjanc (Ljubljana), Natalia Gutman (Firence), Claudio Bohórquez (Stuttgart) in Ksenija Jankovič (Detmold). Bernardo Brizani, ki zadnji dve sezoni deluje kot akademik pri Bamberških simfonikih, je večkrat nagrajeni violončelist mednarodnih in domačih tekmovanj. Kot solist in v komornih zasedbah je nastopil na številnih najpomembnejših koncertnih prizoriščih doma pa tudi v Minnesoti (ZDA), Bruslju, Semmeringu, Baden Badnu ter znameniti newyorški dvorani Kosciuszko Foundation Auditorium kot prvi izmed treh nagrajencev tekmovanja The Alexander & Buono Competitions leta 2010. Leta 2012 je postal prejemnik študentske Prešernove nagrade.

Letos obeležujemo 250-letnico smrti slovitega violinista, violinskega pedagoga, skladatelja in glasbenega teoretika Giuseppeja Tartinija, rojenega v Piranu. Na spored so umeščene kar tri njegove Sinfonie, virtuozni Haydnov biser, prvi Koncert za violončelo, ki je znan po izredni interpretativni zahtevnosti violončelističnega parta ter delo slovenskega skladatelja Uroša Kreka.
Koncert bo potekal v okviru evropskega čezmejnega projekta tARTini, ki z namenom spodbujanja kulturnega turizma in promocije kulturne dediščine povezuje institucije od Pirana prek Ljubljane in Trsta do Padove.

Brizani_Festival_bannerLOKACIJA KONCERTA:

< NAZAJ

Sidebar

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate s splošnimi pogoji.