Sozvočje svetov XXI : Dialogi s preteklostjo I, 5. koncert
Vaški prizori
22. 3. 2022
Narodna galerija, Slavnostna dvorana

19.30 Kristina Preininger, muzejska pedagoginja svetovalka

Pieter Brueghel in vaški prizori

Po legendi, ki jo je zapisal flamski biograf Karel van Mander, je bil Pieter Brueghel (ok. 1525−1569) kmečkega rodu in so ga zato poimenovali kmečki Brueghel. Vendar pa si je slikar to poimenovanje prislužil z značilnimi kmečkimi prizori, ki nam razkrivajo njegovo pronicljivo podajanje vaškega življenja. Kmečke like je znal likovno pretanjeno vpeti v širše, z letnimi časi in pripadajočimi opravili opredeljene krajine ali pa jih, brez moralističnih sodb povzdigniti v veseljaške junake preprostega življenja na vasi. Z izbrano tematiko, pristopom in čistimi likovnimi rešitvami je vplival na številne poznejše slikarje žanra, vse do zagrebške skupine Zemlja in preko nje tudi do Franceta Miheliča in posredno do bratov Kraljev.

pastedGraphic

20.00

Gostujoča koncertna mojstrica Kana Matsui, violina

Béla Bartók:
Madžarske slike, Sz. 97 (1931), priredba za godala
Alojz Srebotnjak: Slovenski ljudski plesi (1983)
Leoš Janáček: Idila (1878)

Skozi stoletja političnih in družbenih nemirov je zgodovina po vsej Evropi in svetu tekla najpočasneje v vaseh, kar je omogočilo ohranjanje izjemnih šeg in običajev vaščanov ob njihovih druženjih in praznovanjih. Prav zato se je Béla Bartók osredotočil na hitro izginjajoče izročilo ljudskih pesmi na ruralnih območjih vzhodne Evrope zgodnjega dvajsetega stoletja, predno je povsem izginilo. Ta izkušnja je zarisala prepoznavno sled v njegovem lastnem glasbenem snovanju. Leoš Janáček je prav tako občudoval rustikalne običaje in prelil češko ljudsko izročilo v nesmrtne glasbene upodobitve vaškega življenja. Koncert bo vodila Kana Matsui, redna koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in gostujoča glasbenica v koncertnih dvoranah po Evropi.


Kristina PREININGER
(* 1973, Slovenj Gradec) je leta 2002 z nalogo Opus Matevža Langusa diplomirala iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 2016 je zaključila magistrski študij s temo Cerkveno slikarstvo prve polovice 19. stoletja na Slovenskem, Domača tradicija in sočasni evropski vplivi. Leta 1998 se je zaposlila v Narodni galeriji v oddelku za izobraževanje in animacijo ter oddelek vodila med letoma 2007 in 2016. Ob prenovi Narodnega doma je v galeriji s sodelavci vzpostavila Galovo sobo. Je avtorica delovnega zvezka Umetnostno popotovanje: Barok (2004) in soavtorica publikacije Galerijski abc (2017). Ob 100-letnici Narodne galerije (2018) je bila urednica in soavtorica knjige Pesmi iz galerije, za katero je pesnik Andrej Rozman Roza prejel Desetnico.
Leta 2000 je sodelovala v razstavnem projektu Meščanska slika; leta 2008 v razstavnem projektu Slovenski impresionisti in njihov čas, 1890−1920, leta 2011 v razstavnem projektu Nove pridobitve: 2001−2010. Leta 2011 je uredila publikacijo Svetlane Slapšak: Franc Kavčič in antika. Leta 2010 je vodila razstavni projekt Manuscripta, Knjižno slikarstvo v srednjeveških rokopisih iz Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Leta 2019 je sodelovala v razstavnem projektu Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji 2004−2018. Med letoma 2006 in 2012 je bila članica strokovne umetnostne komisije, ki je spremljala restavriranje Langusovih fresk v frančiškanski cerkvi v Ljubljani.

Rojena v Tokiu je
Kana Matsui dobila prvo nagrado na Japonskem tekmovanju glasbenikov in drugo nagrado na Mednarodnem glasbenem tekmovanju v Osaki. Ob številnih mednarodnih nastopih kot članica Camerata de Lausanne je študirala s Pierrom Amoyalom na Konservatoriju HEM v Lozani, kjer je diplomirala z aklamacijo kot solistka leta 2007. Magisterij je leta 2011 prav tako z aklamacijo končala na Glasbeni in umetnostni univerzi mesta Dunaj pri Wernerju Hinku in Antonu Sorokovu. V sezoni 2009/2010 je bila četrta koncertna mojstrica pri Dunajskem simfoničnem orkestru in gostujoča koncertna mojstrica pri Nacionalnem simfoničnem orkestru v Kolumbiji. Med letoma 2010 in 2015 je bila druga koncertna mojstrica pri komornem orkestru dunajskih simfonikov Concertino Wien, in od 2015 do 2017 vodilna druga violina Madžarsko-avstrijske Haydnove filharmonije pod vodstvom Adama Fischerja. Od leta 2012 je članica Camerata Salzburg in koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Redno jo vabijo k Salzburškim orkestrskim solistom kot koncertno mojstrico. Predano deluje tudi v vrsti izobraževalnih glasbenih projektov, namenjenih otrokom s posebnimi potrebami v Južni Ameriki in na Kitajskem. Poleg tega je bila članica P50. TEMSIG kategorij II in III. Vsako leto izvede 80–100 koncertov po vsem svetu kot komorna glasbenica, koncertna mojstrica in solistka, največkrat na Salzburškem festivalu, na Festivalu Georga Enescuja, na Praškem pomladnem glasbenem festivalu in na Glasbenem festivalu v Schleswig- Hollstein.

Naslov
Društvo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Glonarjeva ulica 4
SI - 1000 Ljubljana
SLOVENIJA
Jezik
  • Stacks Image 109_7
  • Stacks Image 109_11
  • Stacks Image 109_15
  • Stacks Image 109_23

NASLOV

Društvo KGOSF
Glonarjeva ulica 4
SI-1000 Ljubljana
SLOVENIJA
English

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate s splošnimi pogoji.