Sozvočje svetov XXI : Dialogi s preteklostjo I, 3. koncert
Izgubljena mladost
14. 12. 2021


19.30 Alenka Simončič
, muzejska svetovalka

Slovo od mladosti

Minljivost človeškega življenja je pogosta tema v likovni umetnosti. Skozi stoletja so umetniki opozarjali nanjo s pomočjo različnih simbolov ali antičnih mitov, kot je na primer boj smrtnika Ida z Apolonom za nimfo Marpiso. Ta se je morala odločiti med njima, svojo izbiro pa je pojasnila takole: »Ko bo minila lepota moje mladosti, me bo Apolon zapustil. Čar življenja pa je lepota vseh starostnih obdobij ob moškem, ki ga ljubiš. « Izbrala je smrtnega Ida.

20.00
Solistka:
Eva-Nina Kozmus, flavta

Maja Čerček: novo delo (mentor: red. prof. Marko Mihevc, 2021), svetovna premiera
Carl Philipp Emanuel Bach:
Koncert za flavto v d-molu, H. 426 (W.22) (ca. 1747)
Peter Iljič Čajkovski:
Arija Lenskega iz opere Evgenij Onjegin, priredba za flavto in godala (1878)
Aleksander Borodin:
Scherzo (1882)

Dela Carla Philippa Emanuela Bacha, drugega živečega sinu Johanna Sebastiana Bacha in prav tako slovitega skladatelja, ustvarjajo pomemben most med baročnim in klasičnim obdobjem. Njegov Koncert za flavto v d-molu, ki ga bo izvedla priznana slovenska flavtistka Eva Nina Kozmus, je s svojim poznobaročnim prvim stavkom, z arijo v drugem in s pravim Sturm-und-Drang v tretjem značilen primer. Drzno čustvena glasba mlajšega Bacha je odmevala več kot stoletje pozneje v glasbi Petra Iljiča Čajkovskega, skladatelja, čigar glasba utriplje s čistim čustvovanjem. Solistka bo izvedla tudi bridko arijo ruskega skladatelja iz opere Evgenij Onjegin prirejeno za flavto in godala, ko mladi Lenski v trenutku, preden krogla v duelu utrne njegovo življenje, objokuje minula zlata leta mladosti.


Alenka SIMONČIČ (* 1972, Ljubljana) je diplomirala na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani. Od leta 2000 je kot kustodinja zaposlena v Narodni galeriji. Je urednica oziroma sourednica več razstavnih katalogov in publikacij Narodne galerije. Koordinirala je več odmevnih mednarodnih razstavnih projektov Narodne galerije, npr. Srednjeveški rokopisi iz Žičke kartuzije, 11601560, Poljsko slikarstvo okoli 1900, Franc Kavčič/Caucig in antika, Slovenski impresionisti in njihov čas, 18901920 v Parizu, Slikati v Normandiji, Ob izvirih impresionizma, Giambattista Tiepolo, Risbe iz zbirk Civici Musei iz Trsta in razstavo Ivana Kobilca (18611926), »Slikarija je vendar nekaj lepega«. V katalog o slovenskem impresionizmu za razstavi v Parizu (2013) in v Pragi (2019) je prispevala razpravo o knjižni ilustraciji in karikaturi, leta 2017 pa je v Narodni galeriji pripravila razstavo Podobe prestiža – Antične zgodbe v steklu po gemah iz zbirke kneza Stanisława Poniatowskega (17541833).
Strokovno pozornost posveča predvsem preživetju antičnih motivov skozi stoletja in gemam, v dragocene kamne vrezanim podobam, ki so bile tudi tema njene doktorske disertacije pod mentorstvom zaslužne prof. ddr. Nataše Golob.

Eva-Nina Kozmus je edina slovenska zmagovalka mednarodnega tekmovanja Evrovizijski mladi glasbenik, in sicer leta 2010 na Dunaju. Pod mentorico prof. Mileno Lipovšek je zaključila KGBL v Ljubljani. Leta 2015 je magistrirala na CNSMD-ju v Lyonu v razredu prof. Philippa Bernolda, Gillesa Cottina, Juliena Beaudimenta in Claude Lefebvre. Bila je del oddaje Stars von Morgen z Rolandom Villazónom. Snemala je za radio in televizijo RTV Slovenija, Arte, ZDF, 3sat. Kot solistka sodeluje z orkestri kot so Dunajski radijski simfonični orkester, Simfonični orkester Toleda, Orkester RTV Slovenija, Orkester filharmonije Sarajevo, Orkester slovenske filharmonije, Romunski radijski orkester, Simfonični orkester Liechtenstein, Zagrebški solisti in drugi, ter dirigenti, kot so Stefan Sanderling, En Shao, Cristian Orosanu, Cornelius Meister, Vladimir Spivakov. S solo in komornimi koncerti se je že predstavila v številnih evropskih državah, v Rusiji ter Ameriki. Sodeluje v različnih mednarodnih komornih zasedbah, doma pa v triu s Karmen Pečar Koritnik (violončelo) in Mojco Zlobko-Vajgl (harfa). Je mentorica številnih mojstrskih tečajev v Sloveniji in tujini. Sodelovala je z več slovenskimi in tujimi skladatelji. Leta 2012 je izšla zbirka njej posvečenih skladb slovenskih skladateljev »Razpoloženja«. V letu 2019 je bila umetniška vodja festivala Alpenarte v Schwarzenbergu (Avstrija), kjer je krstno izvedla njej posvečeno skladbo »Eva« irskega skladatelja Sama Perkina. Kot solistka sodeluje z Opernim orkestrom Lyon, Simfoničniim orkestrom Bordeaux, Simfoničnim orkestrom Gran Teatre del Liceu v Barceloni, Gürzenich orkesterom Köln, Konzerthaus orkesterom Berlin, Oslo filharmonijo in Eva-Nina je stalna solo flavtistka Opernega orkestra Limoges v Franciji.

Naslov
Društvo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Glonarjeva ulica 4
SI - 1000 Ljubljana
SLOVENIJA
Jezik
  • Stacks Image 109_7
  • Stacks Image 109_11
  • Stacks Image 109_15
  • Stacks Image 109_23

NASLOV

Društvo KGOSF
Glonarjeva ulica 4
SI-1000 Ljubljana
SLOVENIJA
English

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate s splošnimi pogoji.