SSXXI-2_Janez_Podlesek
Sozvočje svetov XXI : Dialogi s preteklostjo I, 2. koncert
Zarja razsvetljenstva
9. 11. 2021
Narodna galerija, Slavnostna dvorana

19.30 Nataša Ciber, samostojna bibliotekarka
Razsvetljenske ideje v delih Franca Kavčiča

Razsvetljenstvo s poudarkom na razumu in znanosti pomeni začetek modernega obdobja. Največji pečat je pustilo v razvoju naravoslovja in tehnologije, zaobšlo pa ni niti umetnosti. Na likovnem področju je gibanje privedlo do razvoja novega sloga − neoklasicizma, ki se je zgledoval po antičnih vzorih, umetniki pa naj bi stremeli k poučni sporočilnosti svojih del. Ta razsvetljenska miselnost se odraža tudi v slikah neoklasicista Franca Kavčiča.

pastedGraphic

20.00

Solista: Ana Dolžan, violina / violin Janez Podlesek, violina / violin

Andrej Makor: novo delo / new work, 2021 naročilo, svetovna premiera / commission, world premiere
Johann Sebastian Bach: Koncert za dve violini v d-molu, BWV 1048 / Concerto for Two Violins in D minor, BWV 1048, 1730
Edvard Grieg: Suita »Iz Holbergovih časov«, op. 40 / Suite »From Holberg’s Time«, Op. 40, 1884

Dvojni koncert J. S. Bacha je s svojim globoko občutenim počasnim stavkom med poslušalci izjemno priljubljen. Počaščeni smo, da vam ga lahko tokrat izvedemo skupaj z našo sedanjo koncertno mojstrico Ano Dolžan in njenim predhodnikom Janezom Podleskom. Pred izvedbo bo na programu svetovna premiera nove skladbe nadarjenega mladega skladatelja Andreja Makorja, ki jo je napisal po naročilu Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Koncert bomo sklenili z Griegovo priljubljeno Suito iz Holbergovih časov, ki so tudi časi J. S. Bacha. Oba moža sta bila v svojih najglobljih humanističnih prepričanjih predhodnika razsvetljenstva, ki je sledilo njuni dobi.Nataša CIBER (* 1982, Ljubljana) je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo nadaljevala izobraževanje na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2008 diplomirala iz umetnostne zgodovine in bibliotekarstva. Leta 2007 se je zaposlila v knjižnici Narodne galerije, kjer občasno opravlja tudi naloge galerijske kustosinje. V soavtorstvu je pripravila razstavi 550 let ljubljanske škofije in Pot slovenskega impresionizma. Pot sejalca. Ob stoletnici Narodne galerije je pripravila razstavo na Ministrstvu za kulturo, kot urednica in avtorica besedil pa je sodelovala pri strokovni monografiji o Ivani Kobilca, ki je izšla ob istoimenski razstavi. Projekt je leta 2020 prejel Valvasorjevo nagrado. Uredila je razstavni katalog Umetnost za nove dni. Zbirka Dravske banovine (1929−1941) in leta 2020 vodila razstavni projekt Zoran Mušič. 111 let, 111 razstavnih katalogov.
Je avtorica monografije o cerkvi sv. Uršule v Lanišču in soavtorica knjige o starih razglednicah z območja Občine Škofljica. Leta 2013 je prejela občinsko plaketo za raziskovanje umetnostno- zgodovinskih tematik domačega okolja in objavljanja v lokalnem glasilu, pri katerem je nekaj let sodelovala tudi v uredniškem odboru. Zdaj je članica uredniškega odbora Umetnostne kronike in Biltena Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva.

Ana Dolžan je koncertna mojstrica Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije od leta 2019. Violino je študirala v razredu Primoža Novšaka na Akademiji za glasbo v Ljubljani in tam diplomirala in magistrirala s posebno pohvalo summa cum laude, specializirani magistrski študij pa je nadaljevala pri Andreasu Jankeju na Visoki šoli za umetnost v Zürichu. Dobila je več priznanj in nagrad na mednarodnih in državnih tekmovanjih. Bila je finalistka avdicije Za njimi stojimo, skupnega projekta AS Fundacije, Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Cankarjevega doma, kjer je na zaključnem koncertu nastopila kot koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Po Evropi je nastopala tudi kot članica in vodja drugih violin znanega Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja. Poleg tega je prva violina godalnega seksteta in članica klavirskega tria Ad hoc. Kot solistka je doma in v tujini nastopila z Godalnim orkestrom Arseia, Orkestrom Mandolina Ljubljana, Obalnim komornim orkestrom, Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo, Orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoničnim orkestrom SNG Maribor. Za svoje dosežke je dobila priznanje Občine Škofja Loka in dve študentski Prešernovi nagradi Akademije za glasbo v Ljubljani. Aprila 2018 se je zaposlila v Orkestru Slovenske filharmonije in oktobra 2018 postala njegova koncertna mojstrica.

Janez Podlesek je priznani slovenski violinist in pedagog. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Primoža Novšaka, kjer je končal tudi podiplomski študij – specializacijo. 15 let je bil koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Od leta 2018 je redno zaposlen kot docent na Akademiji za glasbo. V času študija je na državnih in mednarodnih tekmovanjih prejel več nagrad. Za študijske dosežke je leta 1999 prejel Škerjančevo nagrado, ki jo Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana podeljuje svojim najuspešnejšim dijakom ter Prešernovi nagradi Akademije za glasbo za solistično izvedbo Mozartovega koncerta v A-duru z Orkestrom Slovenske filharmonije (2001) in Trojnega koncerta Ludwiga van Beethovna s simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani (2003). Za seboj ima veliko recitalov in komornih koncertov. Redno deluje v godalnem kvartetu Dissonance in triu Clavimerata, s katerima je posnel več zgoščenk (I. Stravinski: Zgodba o vojaku, Um a zero, Po slovensko, Dissonance). Veseli in navdihuje pa ga predvsem pedagoško delo. Uspešno poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer vodi Komorni godalni orkester ter poučuje violino in komorno glasbo. Leta 2012 je pridobil naziv docenta za področje violine in leto pozneje prejel svečano listino Univerze v Ljubljani za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke. Sodeluje v ambicioznem projektu Emars, v okviru katerega ima redne poletne šole in mojstrske tečaje za violino.

Andrej Makor (* 1987) je po umetniški gimnaziji v Kopru študij glasbe nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani in diplomiral iz glasbene pedagogike, kompozicije in iz solo petja. Prejel je študentsko Prešernovo nagrado za skladateljski opus. Študij iz kompozicije na državnem konservatoriju za glasbo v Padovi je končal z odliko (summa cum laude). Andrej Makor je prejel zlati znak JSKD Republike Slovenije (2016) za vrhunske dosežke in za svoje skladbe nagrade na tekmovanjih: Trst (2009, 2011, 2013), Zagorje (2014), Arezzo (2014), Ljubljana (2015), Maribor (2015), Austin – Teksas (2016), Barcelona (2016), Arezzo (2016), Köln (2017), Weimar (2017), Ljubljana (2017), Vancouver (2017), London (2018). Makorjeve skladbe izvajajo na festivalih, abonmajih in tekmovanjih: Naša pesem, Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus, abonma DSS, Internationaler Chorwettbewerb Spittal an der Drau, Il polifonico Guido d' Arezzo, London Ear Festival, Weimarer Frühjahrstage für zeitgenössische Musik, London International Choral Conducting Competition, v koncertnem abonmaju BBC Singers, European Contemporary Composers Orchestra, European Composer & Songwriter Alliance, ISCM Svetovni glasbeni dnevi in drugod. Njegove skladbe so izdale Glasbena matica in založba Carus – Verlag, Schott Music, Astrum in Nomos. Kot skladatelj redno sodeluje z glasbeniki in zasedbami kot so: Salt Lake Vocal Artists, BYU Singers, Iowa State Singers, Iowa State University Cantamus Women's Choir, Univerity of Luisville Cardinal Singers, UNL University Singers, BBC Singers, Neuer Chor Berlin, Jenaer Philharmonie Orchestra, Slovenska filharmonija, Witold Lutoslawski Chamber Philharmonic in Łomza, Vokalna akademija Ljubljana, APZ Tone Tomšič, Duo Claripiano, Trio, Brass Quintet Contrast, Tomoko Akasaka, Mate Bekavac, Anja Bukovec in drugi.

SSXXI-2_Andrej_Makor

Naslov
Društvo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Glonarjeva ulica 4
SI - 1000 Ljubljana
SLOVENIJA
Jezik
  • Stacks Image 109_7
  • Stacks Image 109_11
  • Stacks Image 109_15
  • Stacks Image 109_23

NASLOV

Društvo KGOSF
Glonarjeva ulica 4
SI-1000 Ljubljana
SLOVENIJA
English

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate s splošnimi pogoji.