Sozvočje svetov XXII : Dialogi s preteklostjo II
Morski spomini
29. 11. 2022
Narodna galerija, Slavnostna dvorana
19.30
Katra Meke,
Narodna galerija
Čar modrine valov


pastedGraphic

20.00
Solist:
Arijan Mačak,
saksofon

Alenja Pivko Kneževič: novo delo (naročilo KGOSF, svetovna premiera)
Lars-Erik Larsson: Koncert op. 14 za alt saksofon
Eduard Toldrà: Vistes al Mar / Pogled na morje


Morje ima nad nami moč, silno kot nobena druga stvar. Pogledi, zvoki, vonji ostajajo v naših čutih še dolgo po tem, ko se vrnemo v notranjost kontinenta. Nocojšnji koncert začenjamo z novim delom slovenske skladateljice Alenje Pivko Kneževič, naročenim za Sozvočje in navdahnjenem z morjem. V nadaljevanju se nam bo predstavil letošnji zmagovalec tekmovanja mladih instrumentalistov pod 30 let, večer pa bomo zaključili z živahnim in redko izvajanim mediteranskim triptihom »Pogled na morje« (»Vistes al Mar«) Eduarda Toldràja.

Alenja Pivko Kneževič (*1989) je leta 2016 magistrirala na oddelku za Kompozicijo in glasbeno teorijo Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu skladatelja Uroša Rojka. Njena dela so bila izvajana po več evropskih državah in svetovnih festivalih ter radiih. Poleg koncertne glasbe ustvarja glasbo za filme, performanse in gledališče. Sodelovala je z več priznanimi glasbeniki, umetniškimi sestavi in režiserji, med drugim s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, godalnim kvartetom Dissonance, ansamblom Slowind, Ensemble Garage in Laibach. Od leta 2019 deluje kot polovica avtorskega projekta Bombyx Lori.

Arijan Mačak je mladi saksofonist, ki je svoje glasbeno izobraževanje začel na Glasbeni šoli Matije Petra Katančića v Valpovu in ga nadaljeval na Srednji glasbeni šoli Frana Kuhača v Osijeku (Hrvaška) pod mentorstvom profesorja Mirka Hrženjaka. Trenutno je študent 2. letnika magisterija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Mihe Rogine.
Tekom šolanja je sodeloval na mnogih glasbenih revijah, kot so Revija saksofonov v Valpovu in glasbenih tekmovanjih Woodwind and Brass v Varaždinu, Davorin Jenko v Beogradu, Temsig in Papandopulo, kjer je posegal po visokih rezultatih. Leta 2022 je na tekmovanju Temsig osvojil 1. nagrado in zlato plaketo v najvišji kategoriji. Kot solist se je predstavil na koncertih s Komornim godalnim orkestrom in Tamburaškim orkestrom Glasbene šole Franje Kuhača.
Kot član različnih komornih zasedb in orkestrov je nastopal po Sloveniji in tujini ter se predstavil na koncertih v organizaciji Festivala Ljubljana (Mladi virtuozi), Akademije za glasbo (Solo e da camera) ter GML (Dobimo se na magistratu), leta 2018 pa je z Orkestrom saksofonov nastopil na Svetovnem kongresu saksofona v Zagrebu. Jeseni 2021 je na turneji pri mednarodnem projektu The Trittico Project koncertiral po Sloveniji, Italiji in Avstriji. Sodeloval je tudi v projektu Slowindova pomlad z slovenskim ansamblom Slowind. Od leta 2021 je prvi saksofon ansambla saksofonov Akademije za glasbo v Ljubljani.
Junija 2022 je održal solistični recital na festivalu Lent (Maribor).
Redno se udeležuje tudi mojstrskih tečajev in seminarjev pri svetovno uglednih profesorjih, kot so Vincent David, Claude Delangle, Lars Mlekusch, Jean-Denis Michat, Gordan Tudor idr.

Naslov
Društvo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Glonarjeva ulica 4
SI - 1000 Ljubljana
SLOVENIJA
Jezik
  • Stacks Image 109_7
  • Stacks Image 109_11
  • Stacks Image 109_15
  • Stacks Image 109_23

NASLOV

Društvo KGOSF
Glonarjeva ulica 4
SI-1000 Ljubljana
SLOVENIJA
English

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate s splošnimi pogoji.