Sozvočje svetov XXII : Dialogi s preteklostjo II
Hvalnica
25. 10. 2022
Narodna galerija, Slavnostna dvorana
19.30
Alenka Simončič,
Narodna galerija
"s plunko donečo / … / z njo se spreminja in poje o vitezov slavah junaških"


pastedGraphic

20.00
Solistka:
Nuška Drašček,
mezzosopran

Ludwig van Beethoven: Ozdravljenčeva hvalnica božanstvu v lidijskem načinu, iz Godalnega kvarteta, št. 15 (prir. za godala)
Glasbena miniatura
Vili Polajnar:
novo delo (študent kompozicije na AG, mentor: izredni prof. Vito Žuraj)
Franz Schreker: Intermezzo, Op. 8
Gustav Mahler:
Rückertove pesmi (transkripcija za glas in godala)Dvaindvajseto sezono začenjamo z izrazom hvaležnosti našemu občinstvu: z Beethovnovo »Ozdravljenčevo hvalnico božanstvu v lidijskem načinu« iz njegovega godalnega kvarteta št. 15. Veliki skladatelj je stavek napisal po tem, ko si je opomogel po bolezni, ki je zanj postala skoraj usodna Nadaljevali bomo s prvo od treh glasbenih miniatur nadarjenih študentov Akademije za glasbo v Ljubljani. Gostujoča solistka bo naša priznana mezzosopranistka Nuška Drašček, ki bo pela Mahlerjeve ganljive »Rückertove pesmi« (»Rückert Lieder«) v novi priredbi za glas in godala.

Mezzosopranistka Nuška DRAŠČEK (*1980) je z odliko končala magistrski študij petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Matjažu Robavsu (2016). Njen repertoar obsega številna koncertna dela, med drugim Mahlerjeve »Pesmi o Zemlji«, Mahlerjevo »2. simfonijo«, »Golgoto« F. Martina, »Novembrske pesmi« L. Lebiča, »Požgano travo« L. Lebiča, »Stabat mater« G. B. Pergolesija, »Gianni Schicchi« G. Puccinija (vloga La Ciesce). Junija 2017 je imela samostojni koncert z orkestrom Slovenske filharmonije v okviru Ljubljanskega festivala z naslovom »Od opere do muzikala«. Sezono 2017/2018 je začela z avtorskim projektom »Španske zgodbe« – skupaj z marimbistom Vidom Ušeničnikom sta pripravila polscensko predstavo oz. koncert v niz povezanih španskih zarzuel. V jeseni 2019 je skupaj s pianistom Nejcem Lavrenčičem koncertirala s programom »Žalovanja«, ki je obsegal dela F. Schuberta, R. Schumanna in G. Mahlerja (»Kindertotenlieder«). S simfoničnim orkestrom RTV Slovenija je nastopila kot solistka pri izvedbi »Wesendonck Lieder« R. Wagnerja.
Njen operni repertoar obsega številne vloge, med drugim vlogo Olge v »Jevgeniju Onjeginu« P. I. Čajkovskega, Magdalene v Verdijevem »Rigolettu«, Kerubina v Mozartovi »Figarovi svatbi«, naslovno vlogo Carmen v »Carmen« G. Bizeta, naslovno vlogo Angeline v Rossinijevi »La Cenerentola«, s katero je poleg premiere v Ljubljani odprla tudi sezono 2018/2019 v nemškem Teatru Koblenz, in druge. Decembra 2018 je postala solistka ljubljanske operne hiše. V letu 2019 je nastopila v vlogi Isabelle v Rossinijevi operi »Italijanka v Alžiru« v produkciji Zomeropere Alden Biesen v Belgiji. V januarju 2020 je pela naslovno vlogo Ivana v operi P. I. Čajkovskega »Devica Orleanska« in požela navdušujoče kritike, marca pa je gostovala v Pragi kot Angelina v Rossinijevi »Cenerentoli«.

Naslov
Društvo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Glonarjeva ulica 4
SI - 1000 Ljubljana
SLOVENIJA
Jezik
  • Stacks Image 109_7
  • Stacks Image 109_11
  • Stacks Image 109_15
  • Stacks Image 109_23

NASLOV

Društvo KGOSF
Glonarjeva ulica 4
SI-1000 Ljubljana
SLOVENIJA
English

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate s splošnimi pogoji.