Sozvočje svetov XXII : Dialogi s preteklostjo II
Rokokojske variacije
20. 12. 2022
Narodna galerija, Slavnostna dvorana
19.30
Sara M
üller, Narodna galerija
Rokokojske variacije


pastedGraphic

20.00
Solist:
Bernardo Brizani,
violončelo

Glasbena miniatura:
Eva Ostanek:
novo delo (študentka kompozicije na AG, mentor: red. prof. Dušan Bavdek)
Giovanni Battista Sammartini:
Simfonija v G duru
Peter Iljič Čajkovski:
Rokokojske variacije (transkripcija za violončelo in godala)
Carl Philipp Emanuel Bach:
Simfonija v A duru

Ena od temeljnih značilnosti romantičnih skladateljev je bilo njihovo idealiziranje preteklosti. Čajkovski ni bil izjema, ko je napisal svoje znamenite »Rokokojske variacije« za čelo in orkester. Čeprav so melodije vse njegove, se je posebej potrudil, da jih je napisal v skladu s svojo predstavo o rokokojskem slogu. Na tem koncertu postavljamo interpretacijo glasbe ruskega komponista ob glasbo dveh pravih mojstrov rokokoja C. Ph. E. Bacha in Giovannija Sammartinija. Solist »Rokokojskih variacij« v novi priredbi za čelo in godala bo priznani slovenski čelist Bernardo Brizani.

V družino glasbenikov rojeni Bernardo BRIZANI (Ljubljana, *1993) je pričel z igranjem violončela pri štirih letih, že tri leta kasneje pa je postal najmlajši nagrajenec Mednarodnega tekmovanja za mlade čeliste v Italiji. Od desetega leta dalje, ko je osvojil prvo nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG, je skorajda vsako leto med nagrajenci državnih in mednarodnih tekmovanj. Leta 2009 je osvojil drugo nagrado na Alexander & Buono International String Competition, ki ga je jeseni 2010 pripeljala do solo recitala v New Yorku.
Po zaključku osnovne šole leta 2008 je bil kot izjemno nadarjen violončelist sprejet na ljubljansko Akademijo za glasbo, kjer je študiral po okriljem Igorja Škerjanca in leta 2012 tudi diplomiral. Ob tem je prejel študentsko Prešernovo nagrado za izvedbo Dvořákovega koncerta ter Bruchovega »Kol Nidreia« v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Poleg študija v Ljubljani se je med letoma 2006 in 2012 sočasno udeleževal tudi izobraževanja pri svetovno znani čelistki Nataliji Gutman v Firencah. Izpopolnjevanje je nato nadaljeval pri Claudiu Bohorquezu v Hochschule fur Musik v Stuttgartu, kjer je leta 2016 magistriral, leta 2018 pa je zaključil še s specializacijo pri Xeniji Jankovic na Hochschule fur Musik Detmold. Istega leta je uspešno opravil avdicijo za akademista pri Bamberških simfonikih.
Kot solist je Bernardo prvikrat nastopil pri 13 letih z orkestrom Slovenske filharmonije ter s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pri 17 letih. Do danes je z omenjenima orkestroma nastopal že večkrat, prav tako pa je v mednarodnem prostoru sodeloval tudi z drugimi simfoničnimi in komornimi orkestri. Leta 2020 je nastopil na Festivalu Ljubljana, kjer je s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije izvedel Haydnov koncert v C-duru, leto kasneje pa je na istem festivalu nastopil kot solist z Musica Viva Moscow Soloists.
Od leta 2021 je asistent na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Naslov
Društvo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Glonarjeva ulica 4
SI - 1000 Ljubljana
SLOVENIJA
Jezik
  • Stacks Image 109_7
  • Stacks Image 109_11
  • Stacks Image 109_15
  • Stacks Image 109_23

NASLOV

Društvo KGOSF
Glonarjeva ulica 4
SI-1000 Ljubljana
SLOVENIJA
English

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljnjo uporabo se strinjate s splošnimi pogoji.